Bulharsko: GERB napadol nedávne parlamentné voľby na ústavnom súde

22.05.2013 Celý región

Sofia 22. mája (TASR) - Bulharská strana Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB), ktorá zvíťazila v nedávnych parlamentných voľbách, dnes oficiálne napadla výsledky volieb na ústavnom súde balkánskej krajiny. Príčinou je nález 350.000 ilegálnych hlasovacích lístkov, ktoré kriminalisti našli krátko pred voľbami z 12. mája, v deň predvolebného moratória, v istej súkromnej tlačiarni.

Líder GERBu, expremiér Bojko Borisov to už 16. mája označil za hrubé porušenie volebného zákona, v dôsledku ktorého prišla strana o päť-šesť percent hlasov a následne o majoritu v sofijskom parlamente.

Ústavný súd nemá zákonnú lehotu, v ktorej by musel rozhodnúť o tomto podnete, preto podľa znalcov pomerov môže trvať hoci niekoľko týždňov, kým vo veci rozhodne. Ak by sa jeho verdikt nezrodil ešte pred prvým zasadnutím nového parlamentu, ktoré chce prezident Rosen Plevneliev zvolať do konca mája, GERB sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu, aj keď vie, že ju parlament nepotvrdí vo funkcii, uviedol minulý týždeň Bojko Borisov.

Pozorovatelia nedávajú veľké šance podaniu GERBu na ústavný súd a vnímajú ho sčasti ako manéver, ktorý ma deklaráciami o manipulácii volieb zakryť fakt, že strana síce vo voľbách zvíťazila, avšak nedisponuje väčšinou potrebnou na sformovanie vlády.

Prípadnej koalícii socialistov s liberálnym Hnutím za práva a slobody (DPS), ktoré zastupuje najmä tureckú menšinu, chýba k nadpolovičnej väčšine v parlamente jediné kreslo a môže sa preto snažiť získať podporu jednotlivých poslancov GERB a nacionalistickej strany Ataka. Do parlamentu sa dostali len uvedené štyri strany.

Socialisti, ktorí podporili vznik vlády odborníkov, koncentrujúcej sa na hlavne na riešenie dopadov hospodárskej krízy a na zvýšenie životnej úrovne v Bulharsku - v súčasnosti najnižšej v Európskej únii, by sa však na ťah dostali až po tom, čo by GERB neuspel so snahou vytvoriť vládny kabinet.
 

Vyberte región